Het verhaal van Mayamie

Gepubliceerd op 16 september 2023 om 17:25

Vandaag, zaterdag 16 september 2023, begint mijn blog. Het is mijn eerste blog ooit. De idee ontstond tijdens het bouwen van mijn webshop. Naarmate de tijd vorderde groeide de wens om te bloggen en nu mijn webshop gepubliceerd is, is het een goed moment om aan de slag te gaan.

Een half jaar geleden had ik veel vrije tijd en wist niet altijd hoe ik mijn dagen zou vullen en wat kleur geven. Daar kwam plots verandering in na het toevallig bekijken van een filmpje op Youtube. Ik keek gefascineerd toe hoe iemand een kunstwerk maakte met acrylverf gieten of anders gezegd Acrylic Pouring. Het resultaat was ronduit adembenemend. De gebruikte kleuren, de techniek en de compositie benaderden de perfectie. Ik heb toen nog naar andere filmpjes gekeken en de impact was steeds wauw, zo ontzettend mooi.

Die dag besloot ik om van acrylic pouring mijn hobby te maken of het toch zeker te proberen. Ik twijfelde niet en kocht verf, doeken en alles wat een beginneling nodig heeft. Ik begon te experimenteren met kleuren en iedere keer was ik verrast over het resultaat. Ik maakte het ene werkje na het andere, dagelijks, en kreeg steeds meer de smaak te pakken. Ik had een hobby gevonden waar ik veel vreugde aan beleefde en dan nog in de wereld van de kunst. Wie had dat ooit gedacht? Ik heb steeds van kunst gehouden in de brede zin van het woord maar dat ik zelf kunstwerken zou kunnen maken, leek me toen haast niet mogelijk.

Doorzettingsvermogen is één van mijn kwaliteiten en ondanks minder mooie resultaten (naar mijn mening) bleef ik volharden om mooiere kunstwerkjes te creëren. Oefening baart kunst, iedereen kent deze uitspraak en zo is het ook. Mijn oefeningen zijn haast niet te tellen, steeds gemaakt met evenveel enthousiasme en concentratie en niet te vergeten een aanzienlijke portie blijdschap. 

Tijdens de voorbije maanden is mijn hobby mijn passie geworden. Het verwondert me nog elke dag maar ik kan niet anders dan er blij om te zijn.

Ik vertel er nog meer over in een volgende blog. Wil je me iets vragen of vertellen dan kan je dat hieronder schrijven. Alle feedback is welkom. Het ga je goed.

Zondag 24 september 2023 18:20

De voorbije week was turbulent en veroorzaakte windstoten die me bijna omver bliezen. Het lag in de buurt van windkracht 10 maar ik ben er toch in geslaagd me staande te houden. Momenteel is het windstil en dat doet deugd. Het zonnetje schijnt haar stralen uit en de lucht is hemelsblauw. 

Als je naar mijn kunstwerken kijkt dan zie je dat er een reeks nieuwe werken toegevoegd zijn. Ik heb ze allemaal de voorbije week gemaakt en dat gaf me zoals steeds rust in lichaam en geest. Ik beleef er nog altijd evenveel plezier aan dan pakweg 6 maanden geleden. Mijn echtgenoot vraagt me soms of ik het niet beu word om altijd hetzelfde te doen met een canvas en diverse kleuren. Ik kijk hem dan eens aan en vertel hem dat het nooit hetzelfde is omdat dat gewoonweg niet mogelijk is. Nooit ofte nimmer zal ik of iemand anders exact hetzelfde kunstwerk kunnen tevoorschijn toveren. Misschien hooguit iets dat er op gelijkt wat betreft kleurkeuze, techniek en compositie maar het zal altijd anders zijn. Op zijn vraag of ik het niet beu word antwoord ik steevast negatief. Hoe kan ik iets beu worden waar ik zo graag mee bezig ben. Ik leg als het ware mijn hart en ziel in mijn kunstwerken. 

Ik ben er zeker van dat iedereen een passie heeft. Alleen gaat er vaak één ding fout. We denken dat we het moeten vinden. FOUT. Je moet het leren ZIEN. Het zit er namelijk al. We zien het alleen niet meer door de continue stroom van impulsen en keuzes die er zijn. Toevallig heb ik op een mooie dag mijn passie ontdekt door naar een filmpje op het internet te kijken. Ik heb het dus letterlijk gezien en ik sluit niet uit dat het er al zat maar ik was me er niet van bewust.

Je kan in iets geïnteresseerd zijn, zeker en vast maar interesses komen en gaan en ze zijn ook voor jezelf. Je hebt interesse in iets dat je leuk vindt maar je zou er ook niet aan moeten denken om het continu te doen. Een passie is iets waarvan je het gevoel hebt dat je er bijna elk moment aan wilt besteden. Zo sterk is de drive om er iets mee te doen. Een passie is iets dat groter is dan jijzelf (groter dan het ego), heeft een hoger doel en gaat je van nature goed af. Het geeft je energie, zorgt voor een twinkeling in je ogen en is hét verschil tussen ‘gewoon leuk’ en ‘FANTASTISCH!’ Ik ben blij dat ik kan zeggen dat dit volledig van toepassing is op mijn persoontje. I love it.

Zondag 8 oktober 2023 om 15u

Heuglijk nieuws! Mijn zoon Lennart is vorige vrijdag 6 oktober 2023 gehuwd met zijn geliefde Anna. De plechtigheid vond plaats om 13u in het stadhuis van Dendermonde. Het was een helse rit want de gps werkte niet. We waren ter plaatse om 13u01. Net op tijd. Bruid en bruidegom zagen er stralend uit. Ze gaven mekaar het ja-woord en hun geluk straalde uit naar alle aanwezigen. Nadien kreeg iedereen een drankje aangeboden en dan reden we richting Hof Ter Meyghem op een prachtige locatie net buiten Dendermonde. Het zonnetje scheen vrolijk haar stralen uit. Alles was tot in de puntjes voorbereid door Anna en het was een unieke dag om nooit te vergeten. Soms was het ook wel emotioneel want dit als moeder te kunnen meemaken en beleven brengt zoveel emoties naar boven en ook wel een traantje maar dan enkel van geluk. Lennart en Anna zijn in alle opzichten de perfecte match. Ik ben trots dat ik nu mijn schoondochter in mijn leven en mijn hart mag verwelkomen.

Er is de voorbije week niet veel vrije tijd geweest om kunstwerken te maken maar in de late uurtjes heb ik er toch wel enkele gemaakt. Ik zal ze toevoegen aan mijn collectie. Mijn passie voor acrylic pouring is niet verminderd, integendeel. Het huwelijk van Lennart en Anna heeft me in menig opzicht geïnspireerd en mijn enthousiasme aangewakkerd. Het is de bedoeling om dit in mijn kunstwerken weer te geven. Anna houdt van alle tinten paars en dat is ook mijn favoriete kleur. Zeer binnenkort zal ik weer van de partij zijn op een volgende workshop om nieuwe technieken aan te leren. Ik kijk er al naar uit. Vanavond als alles rustig is zal het een goed moment zijn om mijn vreugde en geluk uit te drukken met behulp van zorgvuldig uitgekozen kleuren die mijn gevoelens weerspiegelen.  

Zondag 12 november 2023 om 13u

Het is een periode waarin mijn hart overstroomt met gevoelens van liefde en hoop. Dat vertaalt zich in de creatie van kunstwerkjes in de vorm van een hart. De sfeer die ze opwekken is subjectief. Voor mezelf zijn ze een weerspiegeling van de stemming waarin ik me bevind wanneer ik er mee bezig ben. Velen zijn gemaakt met levendige kleuren die ik zorgvuldig uitkies alvorens ze op het canvas te gieten. De volgorde waarin ik de kleuren giet is ook belangrijk omdat sommige kleuren meer dekkend zijn dan anderen. Bij een blow out mengen de kleuren zich en de transparante kleuren blijven zichtbaar doorheen de andere kleuren. Wanneer ik een cell activator gebruik in de laatste kleur dan komen de kleuren die zich eronder bevinden naar boven en vormen cellen. Dit is ook zo bij de 'swipe' techniek. Meestal gebruik ik een donkere verf gemengd met enkele druppels cell activator. Tijdens het 'swipen' met bv. een palet of een stuk papier van een keukenrol dan gebeurt er een pop up van alle kleuren die op het canvas liggen. Het is een schouwspel waarvan ik geen seconde wil missen. Het 'swipen' vraagt concentratie omdat ik als het ware heel zachtjes over de kleuren heen streel. Mocht ik te hard drukken dan veeg ik de kleuren weg en wanneer het palet of een middelhard plastic niet in aanraking komt met de kleuren dan komen er geen cellen aan de oppervlakte. Het duurt pakweg 30 seconden tot een minuut vooraleer deze fase voltooid is en een prachtig kunstwerk geboren is. Ik vind het nog steeds adembenemend om er naar te kijken. In dit stadium doe ik niets anders dan alleen maar met verwondering en bewondering kijken en ik blijf kijken tot de cell activator zijn werk gedaan heeft.

Er zijn dagen waarin ik me inleef hoe andere personen zich voelen op een bepaald moment. Het pad dat ik en anderen bewandelen is niet altijd bestrooid met rozenblaadjes. De kleuren die ik dan op het canvas giet zijn niet steeds vrolijk en opgewekt alhoewel ik er toch vaak een beperkte hoeveelheid van een felle kleur in verwerk. Je kan het vergelijken met een donkere hemel waarin toch een straaltje licht opduikt als teken van hoop. Hoop is het enige goede dat alle mensen bezitten; zij die niets anders hebben, hebben nog steeds hoop.  

Maandag 4 december 2023 om 13u

De laatste maand van het jaar is begonnen en gisteren heeft het gesneeuwd. Ik moest nog even naar de winkel en ben er te voet naartoe gestapt. De sneeuwvlokjes dwarrelden neer en de sneeuw kraakte onder mijn schoenen. Het is een geluid dat ik graag hoor en ik geniet er van. Tijdens het stappen bekeek ik de voetafdrukken die achtergelaten werden door anderen. Sommigen hebben een mooi patroon met ribbeltjes. Anderen zijn gewoon vlak. Ik zag ook kleine voetstapjes die dichter bij mekaar stonden. Een kind op wandel in de sneeuw met papa of mama. Pure nostalgie.

De voorbije weken heb ik weer met veel plezier en enthousiasme een reeks hartjes gemaakt. De kerstmarkten zijn al volop aan de gang en ik heb op 3 locaties een verkoopstand gereserveerd. Ik heb hier helemaal geen ervaring mee en het is de eerste keer ooit dat ik iets te koop aanbied op een kerstmarkt. Je kan het een sprong in het duister noemen en dat is tegenwoordig rond 16u30 wanneer de dag plaatsmaakt voor de avond en de lichten van de wagens met een draai aan het knopje aangestoken worden.

De eerste kerstmarkt waarop ik met al mijn hartjes aanwezig zal zijn is het WZC Puthof in Borgloon. Mijn zus woont daar nu ongeveer 2 maanden. Van 14u tot 18u zal ik mijn beste beentje voorzetten om mijn kunstwerkjes aan de man of vrouw te brengen. Ik ben zeer benieuwd hoe het zal verlopen.

De tweede kerstmarkt vindt plaats in de Kapel van Cicindria te Sint-Truiden van 10u tot 16u. Het is een prachtige locatie en bij manier van spreken vlak om de hoek. Een verkoopstand in een grote kapel, of mag ik het een kerk noemen, is toch wel speciaal. Ongetwijfeld zal er stemmige muziek gespeeld worden die de mensen onderdompelt in de kerstsfeer. 

De derde kerstmarkt is van 14u tot 17u opgesteld in het WZC Meiland te Sint-Truiden. Ik ben hier lang geleden al eens binnen geweest om als vrijwilliger patiënten te vervoeren. Er is een heel grote zaal waar allerlei activiteiten plaatsvinden en ik vermoed dat de verkoopstanden daar opgesteld zullen worden. 

Deze week heb ik veel te doen met de voorbereidingen voor zondag. Mijn kunstwerken bekijk ik één voor één om te kunnen beslissen welke ik wil verkopen. Als ze goedgekeurd zijn voor verkoop dan plaats ik er een kleine handtekening op in de vorm van een stempel met als tekst enkel Mayamie in een mooi lettertype. Kunstenaars tekenen ook hun werken, toch? Ik ben dan wel geen professional maar wat ik maak is ook één van de vele kunstvormen. 

Voor het overige ga ik nog affiches maken, alle formaten van canvassen sorteren en in dozen stoppen, nakijken of mijn slingerlichtjes branden en een lijstje maken van de dingen die ik niet mag vergeten mee te nemen. Genoeg werk aan de winkel om de weekdagen te vullen. Optimist die ik ben, hoop ik dat de verkoop een succes zal worden.  

 


Reactie plaatsen

Reacties

Patrick Verlinden
7 maanden geleden

Dag Mia, ik heb je blogs gelezen. Je bent op de goeie weg. Je ziet de vorderingen in je werken. Die workshops lonen echt wel de moeite. Het is wonderbaarlijk dat er in een bureautje kunstwerken worden gecreëerd. Ik zou zeggen: laat de creatieve bron maar opwellen in deze moeilijke en onrustige tijden die we allen meemaken... 👍 👍 👍

Patrick Verlinden
5 maanden geleden

Mia, ondertussen is alles achter de rug. Het bleek iets wat meer voeten in de aarde te hebben gehad maar al bij al was je toch blij en tevreden. De verkoop had een ietsje meer mogen zijn volgens jou maar je hebt dat GOED gedaan hoor! En ondertussen doe je ervaring op! Goed bezig en laat de inspiratie maar komen! 👍